Selecteer een pagina

Ethiopië – Single Estate Coffee

Featured, Koffies

Wow! Wat een special voor de cup machine. Een typisch fruitige Ethiopische koffie die gebrand en ontwikkeld is om het beste resultaat uit de cup te halen. We zijn enorm trots op het resultaat van deze samenwerking met Single Estate Coffee uit Maassluis.

Herkomst

De Nano Challa Coop bestaat uit een samenwerking van ongeveer 400 boeren. Er zijn ongeveer 1.1 miljoen koffieboeren in Ethiopië die in Coöperaties samenwerken. Dit is ongeveer 95% van de totale koffieproductie.

Dit lot bestaat uit de variëteit Ethiopian Heirloom, een term die we gebruiken voor de mix van oeroude variëteiten en nieuwe ontwikkelde variëteiten. Naast de Ethiopian Heirloom zit in dit lot ook een lokale variëteit (‘native variety’) die wordt aangeduid met 1274.

Na de pluk worden de bessen met de hand gesorteerd op rijpheid. De rijpe bessen worden ontpulpt in een Eco Pulper die het schilletje en gedeelte van het vruchtvlees verwijderd. Hierna worden de bonen in betonnen tanks met schoon water gezet gedurende 8 uur. De volgende dag worden de bonen ongeveer 6 uur te drogen gelegd in de schaduw en daarna in de volle zon op African beds gedurende 10 dagen. Tijdens het heetst van de dag en ’s nachts worden de bonen afgedekt met plastic.

Deze Coöperatie Nano Challa is relatief jong, opgericht in 2010. Het grootste gedeelte van de koffies die ze verwerken groeit boven 2000 meter. Ze hebben een sterke focus op kwaliteit en werken met een water-filter systeem waardoor het water van de wet mill op natuurlijke wijze gefilterd wordt voordat het terug de grond in gaat.

Producent:
Nano Challa Coop

Koffiebranderij:
Single Estate Coffee

Variëteit:
100% Arabica – Ethiopian Heirloom (washed)

Regio:
Ethiopië, Agaro, Oromia

Hoogte:
2.000m

We hebben deze koffie ontwikkeld voor zowel de lungo (70ml) als de espresso (25-35ml) variant. Als espresso komen de fruitige, zoetzure tonen goed door en is mooi stroperig. De lungo variant geeft een gebalanceerde koffie met een fruitig zuurtje wat doet denken aan abrikoos.

Share This